VINTIPS

Markus Nilsson

Möt Markus som är sommelier och matintresserad. Han är ordförande i Munskänkarna Kungsholmen och arrangerar spännande vinprovningar som ingen vill missa. Utöver det är han moderator i olika digitala vinprovningar, ypperliga att följa hemifrån. Dessutom driver han Vinkoll, ett nyhetsbrev, där man får massor av tips på viner och aktiviteter från vinvärlden.

Tillfälligt sortiment

Här kan du se senaste sändningen av 
kommande viner på systembolaget.


Orange Gold, 2020 Gérard Bertrand nr 54773 179 kr


 Solnedgången i södra Frankrike är precis som detta vin - orange, behaglig och fin. Efter 75 olika varianter på vinet blev teamet och Gérard Bertrand nöjda. Resultatet är ett fräscht, fruktigt och lätt kryddigt. Grymt till ostar eller vegetariskt men vi kan tänka oss ett glas som det är i solnedgången….

Orange Gold är en hyllning till stilen organevin som har produceras i Georgien i över 4 500 år. Här har de franska druvorna Chardonnay, Viognier, Marsanne, Mauzac, Muscat, Clairette handplockats i Gérards Languedoc-Roussillon för att sedan komma i ståltankar utan avstjälkning. En lätt pressning av alla druvor och sedan jäsning i rostfria ståltankar följt av lagring på ekfat, och någon del på amfora, för att ge vinet den rätta och fina karaktären.

Det här är en bra och frisk introduktion till dig som inte provat eller haft lite svårare för orangevin. Även om vinet är ett utmärkt sällskap till gastronomin på grund av texturen och lättare tanniner så är vi nog många som gillar de lite blommiga, kanderade frukter och apelsin tonerna för sig själv.

 Aromatiskt och friskt, servera i ca 10-12 grader, kanske något varmare om du vill ha mer smak och längd.  


Piedra Negra Gran Lurton Blanco 2017 nr 55383 218 krHär är Francois Lurtons argentinska vita prestigevin från Piedra Negra. Ett ganska komplext vitt vin med frisk och tydlig syra ihop med fattoner, lime och en viss örtighet. För ovanlighetens skull spelar sauvignon blanc inte huvudrollen utan får nöja sig med en mindre biroll.

François Lurton är fjärde generationens vinmakare i en släkt som varit verksamma i Bordeaux sedan 1600-talet. Idag har han vingårdar och vinerier i Frankrike, Spanien, Argentina och Chile. Piedra Negra Gran Lurton Corte Friulano från Chacayes i Argentina mår väldigt bra av att luftas för att få fram tonerna av lime, örter och fat.

Vinet är inte dominerat av sauvignon blanc, som annars är François favoritdruva, utan här är det 80% Tocai Friulano som de flesta av oss förknippar med Italien. François själv tycker att fler i Argentina skall ta sig an druvan då det går att få utmärkta viner i den här stilen i det lokala klimatet. Viognier, chardonnay och eller sauvignon blanc finns med i vinet beroende på årgången. Odlingarna är så klart helt ekologiska och prestigevinet Gran Lurton finns både som rött och vitt. Skål! 
Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 


Finns det sparris kvar? Skaldjursplatå på gång eller kanske en chévre chaud sallad till Midsommar? Tycker du att en klassisk frisk och smakrik sauvignon blanc från Loire är underbart? Då är det här vinet, Les Deux Cailloux, verkligen en rekommendation för dig.
 
Domaine Fournier Père et Fils started sin produktion på 1950-talet och har idag ca 60 hektar vingårdar i Verdigny, nära Sancerre i Loiredalen. Smakmässigt är detta en klassisk och balanserad sauvignon blanc med nässlor, gröna äpplen, färska örter, päron, passionsfrukt och mineralitet med ett långt avslut. Smakrikt. Drick nu men kan lagras något år om du letar efter mer mogna toner.

Pouilly-Fumé appellationen är känt för sina mycket friska viner, uteslutande gjorda av sauvignon blanc. Pouilly-Fumé ligger vid sidan av Loire-floden granne med mer kända Sancerre och vinerna liknar varandra stilmässigt. Skriv in Pouilly Fumé i Systembolagets hemsida för att hitta fler friska viner. Det här är i alla fall vår favorit från området. Ost

Till vår egen special komponerade ostbricka med fyra sorters ost samt tillbehör rekommenderar vi:
PygmalionWagyu Hamburgare

Inspelat 210504Wagyu & Vin Inspiration

Hamburgare på kött från 100% renrasig Wagyu som är född och uppvuxen i Sverige. Köttet är hängmörat och håller en mycket hög kvalitet. 

Vintips, går även utmärkt till annat Wagyukött.

Black Stallion 2019
Clos du Val Cabernet Sauvignon

Smörstekt Skrei/Torsk

Joseph Faiveley Bourgogne Chardonnay
(Beställnings sortimentet) 
I doften finns inslag av gula äpplen, Acaciablommor och hasselnötter. Ett komplext och harmoniskt vin med fin syra och mineralitet. Långt, härligt avslut. 

Bärig, något kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, muskot, jordgubbar, tranbär och färska örter 

Verduno Pelaverga Cascina Massara
(Beställnings sortimentet) 
Ett rött lättare vin med intensivt frisk doft av röda bär som tranbär, jordgubbar och en närmast vibrerande pepprighet. Smaken är frisk, medelfyllig och fruktig med röda vinbär i framkant.

Alkohol kan skada din hälsa.

Sök